Analog Can Framis

Silvia Conde

Can Framis es el museo que acoge la colección privada de pintura catalana de la Fundació Vila Casas en la zona de nuevo desarrollo del 22@. El antiguo Barrio del Poble Nou, motor productivo de la ciudad de Barcelona, estaba construido mayoritariamente por recintos industriales sin ningún interés arquitectónico. Las pocas excepciones que el catálogo de Patrimonio decidió conservar pueden crear una imagen equivocada de lo que fue este lugar. La realidad es que la mayoría de las construcciones eran muy precarias, sin ningún interés que no fuera el meramente productivo y construidas mediante un proceso continuo de adiciones con técnicas de construcción muy heterogéneas. Can Framis puede ser una muestra de este tipo de construcciones y no quiere maquillar la textura de su vieja y deteriorada piel que actúa como contraste con la alta tecnología exhibida en su entorno. La intervención contemporánea consiste en cauterizar la herida consolidando los testeros y en construir un nuevo edificio que conecta las dos naves existentes, coincidiendo a su vez éste con el trazado de otra antigua nave. De esta manera los tres edificios configuran un patio que se convierte en el vestíbulo del futuro museo y en espacio para actividades polivalentes”. BAAS Arquitectura.

“The new Fundació Vila Casas museum is located in the 22@ District, an area where Barcelona City Hall has promoted a full redevelopment of a former factory/heavy industry zone by substituting premises with light service industries. It is now primarily a high-rise, heavily built-up area housing service/hi-tech industries. With Can Framis we aim to play on contrasts, with a surrounding garden providing a tranquil breathing space away from the hubbub of speed and time. The mainly-paved garden will have many trees and winding paths which will embellish the cloak of ivy which already covers the environs and in the future will enshroud the building and trees. The two buildings to be preserved have little architectural worth and are currently derelict. Their main interest lies in the contrast of their location, based on the former agricultural sketches prior to the implementation of the Cerdà plan at a level of 1.5m below the current road. The project consists in restoring the two current factory buildings and constructing a new one which will link them, coinciding with the site of another former warehouse which – as a whole – will form a courtyard, paved with stones recovered from the former factory, which will be the main entrance to the museum”. BAAS Arquitectura.

Ivori Barcelona Crop Top (SS’15) / Miranda for Lydia “New Face Black” Skirt (SS’15) / Espardenyes (permanent) / Juanma by El Cuco Culottes (Preview SS’16) + Striped Top (Preview SS’16) / About ArianneRita Mandarine” Sandals (SS’15)

Silvia Conde (@silvia_conde) Analog Pictures

SILVIA-CONDE-CAN-FRAMIS-ANNA-PONSA-MISSNOBODY-02
SILVIA-CONDE-CAN-FRAMIS-ANNA-PONSA-MISSNOBODY-03
SILVIA-CONDE-CAN-FRAMIS-ANNA-PONSA-MISSNOBODY-04
SILVIA-CONDE-CAN-FRAMIS-ANNA-PONSA-MISSNOBODY-05
SILVIA-CONDE-CAN-FRAMIS-ANNA-PONSA-MISSNOBODY-06
SILVIA-CONDE-CAN-FRAMIS-ANNA-PONSA-MISSNOBODY-09
SILVIA-CONDE-CAN-FRAMIS-ANNA-PONSA-MISSNOBODY-07
SILVIA-CONDE-CAN-FRAMIS-ANNA-PONSA-MISSNOBODY-08